keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Kehitystä?





Otin nukahtamislukemiseksi raportin nimeltä "Palvelujen saavutettavuus". Toisin kävi. Ei nukahtamisesta tietoakaan. Siitä raportista vasta piristyinkin.

Raportin perusteella Suomea ollaan lakkauttamassa.

Tässä muutamia tilastotietoja minua kiinnostavilta aloilta:

Vuosi 1960:                                               Vuosi 2011 
6000 maalaiskansakoulua                          610 kyläkoulua
4007 kirjastoa                                             836 kirjastoa
4716 postitoimipistettä                               101 postitoimipistettä
1501 henkilöjuna-asemaa                           196 henkilöjuna-asemaa
618 elokuvateatteria                                   172 elokuvateatteria

Ja tällaisia lisää vaikka kuinka paljon. Kaikki loppuu, varsinkin maaseudulta.

Syyt muutokseen ovat aivan ilmeiset. Kansa saa sitä mitä vaaleissa äänestää. Se katoaa, mikä ei tuota voittoa. Talousoppineet ovat asian tarkasti laskeneet. Pääministeri kutsuu tätä myönteiseksi kehitykseksi.

Vielä minun lapsuudessani 1960-luvulla sellaisissa pikkukaupungeissä kuin Jyväskylä oli monta elokuvateatteria. Jopa maaseudun pienissä kylissä oli oma teatteri. Rakennus oli yleensä hyvin vaatimaton, tekniikka vanhaa ja istuimet epämukavia. Mutta kyllä niissä Pekka ja Pätkä -elokuvat ja Tarzanit tulivat lapsille tutuiksi. 

Löytyykö enää mistään sellaista kirkonkylää tai pikkukaupunkia, jossa olisi toimiva elokuvateatteri? Ei kai.







1 kommentti:

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Muistelimme hiljattain siskoni kanssa Jyväskylän elokuvateattereita. Aiemmin elokuvamainoksissa mainittiin montako kopiota filmistä maahamme oli hankittu. Elokuvat tulivat ensin Helsinkiin ja vasta sen jälkeen pikkukaupunkeihin. Vielä 80-luvulla kävin Jyväskylässä elokuvateatterissa katsomassa sellaisen klassikon kuin "Rooma avoin kaupunki". Nyt näytetään vain uutuuksia, eikä elokuvateattereissa ole filmiprojektoreita. Nyt elokuvat tulevat kaikkialle samaan aikaan, mutta ne ovat aika harvoin kiinnostavia. Tampereella on onneksi Niagara, jossa näytetään eurooppalaista taide-elokuvaakin. Siellä näytetään myös Kansallisen audiovisuaalisen arkiston sarjaa, jossa on vanhempaa elokuvaa. Miksi muuten Elokuva-arkistosto nimestä piti luopua?

Kun muutimme pienelle paikkakunnalle kymmenisen kilometria Jyväskylästä, siellä oli vielä kauppa, posti ja kirjasto. Ei ole enää vaikka asuialueen väkiluku on noussut huomattavasti.